Voor organisaties en bedrijven geef ik
coaching trajecten,
workshops en lezingen over communicatie

CommPos_cover_25 sept_1
Picture4
22310541_1936671469926010_819184398667513347_n
DHL Foto 05-11-17 om 16.17
Picture5
scf_omslag_2d_w215_h350

Coaching trajecten, workshops, presentaties en lezingen over communicatie voor afdelingen Communicatie en management teams bij organisaties en bedrijven in Nederland en Vlaanderen


Naast de masterclasses die door de Van Ruler Academy worden verzorgd, geef ik ook Workshops, presentaties en lezingen. Ik spreek dan graag over de ontwikkeling van het communicatievak, over de organisatie van communicatie, over corporate communication, over wat agile communicatie betekent, en over hoe je communicatie in positie brengt en wat een goede visie op communicatie in deze ene organisatie is. Dat kan in een halve of een hele dag, afhankelijk van de mate van diepgang die is gewenst. Ook verzorg ik in-company coaching- en training trajecten voor provincies, gemeenten, ministeries, organisaties en bedrijven om het Strategisch Communicatieframe onder de knie te krijgen, of over mijn nieuwe methode voor vormgeving van de communicatiefunctie in en van organisaties Communicatie in Positie in 3 Stappen (naar een excellente communicatieafdeling).

Kijk onder 'welkom' op de homepage, klik vervolgens 'over mijzelf' en dan op 'opdrachtgevers' om te zien wie u voorgingen.

Inspirerende blog van Yvonne Buwalda van Vestia over Het Strategisch Communicatie Frame

‘Gooi het communicatieplan maar in de sloot’. Dit citaat vond ik al googelend in de aanloop naar een incompany training door Betteke van Ruler. En dat citaat triggerde mij. Hoezo in de sloot? Wat was er mis met het oude, vertrouwde communicatieplan? Dat maakte Betteke goed duidelijk toen zij ons meenam in de wereld van het Strategisch Communicatie Frame. Ik was al snel enthousiast. Hup, de sloot in met dat communicatieplan. Voortaan zouden wij een dynamisch frame gebruiken.

Nieuwe communicatiedienst

In de maanden erna gingen we met het frame aan de slag. In het begin onwennig en met de nodige beginnersfoutjes. Maar hoe meer we ermee werkten, hoe beter het ging. En met resultaat! Door de samenhang van de bouwstenen kwamen we op doordachte communicatiestrategieën. Dat bracht ons op een idee. Als het frame zo goed werkt voor communicatiestrategieën, waarom zou het dan niet voor beleidsstrategieën werken? Zo ontstond een nieuwe dienst van de communicatieafdeling: Het begeleiden van sessies met behulp van het frame, voor het ontwikkelen van strategieën. Bij ons – een woningcorporatie – gaat het dan bijvoorbeeld om thema’s als participatie, leefbare wijken en gebiedsontwikkelingen.

Het frame voor elk type strategie

Als voorbereiding op de begeleiding van de eerste sessie las ik het boek nog een keer helemaal door. In eerste instantie vond ik het moeilijk te vertalen naar een beleidsthema. Communicatie en de communicatieafdeling zijn nu eenmaal leidend in het boek. Maar toen ik ‘communicatie’ zoveel mogelijk schrapte bleef over: het frame. Daar ging het om en dat kun je voor elke strategie inzetten. Ik maakte kickstarters die niet op communicatie gericht waren, maar puur op het frame. En ging aan de slag met de eerste groep collega’s.

Op de kaart gezet

De reacties zijn zeer enthousiast. Onze collega’s vinden het frame een effectief hulpmiddel om te komen tot een goede strategie. Het balletje gaat nu rollen en de aanvragen vanuit de organisatie om een framesessie te begeleiden, lopen binnen. Wij hebben ons als communicatieafdeling met het begeleiden van de framesessies behoorlijk op de kaart gezet bij beleid. En het mes snijdt aan twee kanten: we helpen onze collega’s én geven hiermee invulling aan onze belangrijkste ambitie: het communicatiever maken van de organisatie. Lang leve het Strategisch Frame!

Yvonne Buwalda, Senior adviseur communicatie, Vestia

  Uw naam*

  Uw e-mail*

  Onderwerp

  Uw bericht

  Ik geef toestemming om de gegevens die ik hier heb ingevuld op te slaan en alleen te gebruiken om contact met mij op te kunnen nemen.

  * Verplichte velden

  Voor informatie of advies over boekingen bereikt u mijzelf per email: betteke@hagenduin.nl, per ☎︎ 06 53 931 597 of door het contactformulier hiernaast in te vullen. U kunt ook contact opnemen Rogier Mulder of Allet Douma (info@vanruleracademy.nl) van de Van Ruler Academy ☎︎ 030 275 96 26 of met Marga Miltenburg ☎︎06-53 14 87 96 bij ☞ZijSpreekt, hèt sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen

  zijspreekt